Tips

Rutinerad nätverkare eller oinvigd mässbesökare? Tips inför mässan!

 

Sätt upp mål

Spira bjuder på ett smörgåsbord av möjligheter till givande nätverkande. Givetvis kan du komma förbi Spira och kika förbi en stund, men allra bäst blir besöket om du avsätter några timmar och spenderar tid med det som intresserar dig. Det kan vara lättare att få ut något av det hela om du sätter upp ett eller flera mål. Så avancerat är det inte heller, det kan vara allt från ”Prata med två utställare” eller ”Byt fem visitkort” till ”Delta i en workshop”. Målen gör att du mer aktivt använder dig av alla fantastiska resurser på mässan. Allt är ju där för dig och din utvecklings skull!

 

Spirakatalogen

Håll utkik efter Spirakatalogen och hitta de utställare som intresserar dig. Läs på om utställaren och förbered frågor att ställa under Spira Nätverksmässa. Katalogen kommer publiceras digitalt på hemsidan under vecka 8 och kommer även delas ut i fysisk form på mässan!

 

Prata med någon – vem som helst!

Alla är på mässan av genuint intresse, så det är världens enklaste sak att prata med någon. Lättast är det med utställarna, som avsatt arbetstid för din skull. Känns det svårt att komma på bra frågor? Har du inte läst på innan (rekommenderas varmt att du gör det) så kan du till exempel fråga kring deras värdegrunder, vad de letar hos kandidater, om de har några spännande projekt på gång eller hur möjligheterna ser ut till samarbete med till exempel uppsats/ex-jobb.

 

Utveckla din idé

Har du idéer om hur samhället skulle kunna utvecklas i en positiv riktning? Spira Nätverksmässa och årets utställare är mycket intresserade av att komma i kontakt med dig som har en idé där målet är att skapa samhällsnytta. Det kan handla om ett lokalt projekt, en digital mötesplats eller en företagsidé. Tag chansen att presentera din idé för någon eller flera av våra utställare under Spiradagen. Tips! Skriv ner dina tankar i ett dokument utställaren kan ta del av och förbered en presentation på 30 sekunder som du kan hålla på plats.

 

Equip!

Utrusta dig för mässan så blir det mycket roligare! Undersökningar visar att om du anstränger dig, till exempel klär dig lite finare än vad du vanligtvis gör, kommer den insatsen att spegla sig i hur du rör dig på mässan. Samma sak gäller med annat material, till exempel CV och visitkort. Du är varmt välkommen som du är, men kom ihåg att det finns absolut inget fel i att komma välklädd redo med material om dig själv. Du utstrålar ambition och alla gillar människor som anstränger sig. Du blir den med det lilla extra!

 

Kroppsspråket spelar roll

När du för dig på mässan kan du med enkla tekniker höja upp dig ett snäpp. Mycket är självklart, sådant man vet om men i stunden lätt glömmer bort. En av de vanligaste sakerna rekryterare noterar hos kandidater är att ögonkontakten är dålig eller obefintlig. Våga titta på personen du pratar med i ögonen och få den att känna sig viktig. Självklart är mobil, klocka och dylikt helt ointressant när du pratar med  den fantastiska människan framför dig! Nervösa människor tenderar att vrida kroppen bort från personen eller ha fötterna mot något annat håll, så tänk på hur du står. Vill du får du gärna subtilt kopiera den andres kroppsspråk (med en viss fördröjning, annars blir det lätt komiskt) och anpassa ditt tal efter denne utan att förställa dig.

 

Ställ öppna frågor

I början av en konversation är det kanske skönt att få värma upp med slutna frågor. En sluten fråga kan vara ”Hur länge har du jobbat på X?”, ”fem år”, ”Okej”. I längden blir det inte allt för exalterande med dessa ”ja”, ”nej”, ”fem år”-frågor. För bättre flyt är det bästa öppna frågor som är mer tillåtande i diskussionsvärde. Till exempel ”Hur ser utvecklingen ut inom område X?” kommer att ge dig ett anpassat svar. Ställer personen öppna frågor till dig kan du lugnt prata vidare med denne, personen är genuint intresserad av vad du har att säga!

 

Ha roligt!

Alla vill vi göra ett bra intryck och de bästa samtalen är de som blir av och får samtalspartnern att känna sig viktig. Det går så mycket lättare om du njuter av mässan och vågar visa de bästa sidorna av dig själv. Ett personligt (inte privat) samtal är så mycket roligare än att bolla klichéer med varandra. Mässan är rolig och det är du med. Visa det och det blir toppen! Varmt välkommen till Spira 2017 den 9:e mars!